Combigebouw Evonik, Antwerpen
Uitbreiding fabrieksterrein met BEN-“combigebouw”
Evonik is een wereldmarktleider in de speciaalchemie. Met elf productie-eenheden en tal van ondersteunende diensten is de vestiging in Antwerpen één van de grootste van de internationale groep. Om de werking op het fabrieksterrein te optimaliseren, stond ons team Organisatie in beweging in om samen met de bouwheer op zoek te gaan naar de optimalisatie van de fabriekssite door het clusteren van een aantal ondersteunende diensten. Het combigebouw op de site vormt namelijk de toegangspoort tot de bedrijfssite en herbergt onder meer de logistieke dienst. Wie het terrein wil betreden of verlaten, passeert altijd langs dit gebouw.
We stonden in voor het ontwerp van een overkoepelend gebouw voor de verschillende diensten. Scope van de opdracht: architecturaal ontwerp, stabiliteitsstudies, gebouwentechnieken & infrastructuurwerken.
Circulatie als rode draad
Het combigebouw herbergt verschillende ondersteunende diensten van Evonik. Dit betreft zowel logistiek en bewaking, maar ook de medische dienst en de interne brandweer. Door al deze functies onder één dak te voorzien werden interne en externe circulatiepatronen een cruciale factor in het ontwerp. De verschillende diensten dienden afzonderlijk van elkaar te kunnen functioneren, maar tegelijkertijd diende het gebouw ook voor de verbindende factor te zorgen. Een weldoordacht intern-extern circulatieschema werd opgesteld wat ervoor zorgt dat het gebouw een veilige, maar tegelijk toegankelijke poort vormt voor zowel de bezoekers als de werknemers.
Een vormelijk geheel
Het materiaal- en kleurgebruik van het nieuwe combigebouw sluit aan op die van het recent vernieuwde administratief kantoorgebouw dat zich op het aanpalende terrein bevindt. Hierdoor ervaren bezoekers een gevoel van eenheid bij het betreden van de fabriekssite. Het lijnenspel in combinatie met verschillende materialen en kleuren maakt het gebouw dynamisch waarbij de tactiele volumewerking de verschillende diensten van elkaar onderscheidt. Zo omhelst het nieuwe gebouw de oorspronkelijke logistieke dienst en wordt de bezoeker op een natuurlijke manier naar de hoofdingang geleid.
Voor de brandweerdienst kozen we een combinatie van donkere en lichte gevelbeplating, die de volumewerking van het gebouw versterkt. De wagenhal gaven we een industriële uitstraling met lichte prefab betonpanelen. Die zijn niet alleen duurzaam en robuust – ze versterken ook het contrast met de rest van het combigebouw.
Duurzaam, aangenaam en bijna energieneutraal
Zowel bij de materiaalkeuze binnen als buiten vertrokken we van duurzaamheid, functioneel comfort en energie-efficiëntie. In de werkruimtes werd gekozen voor een gepolierde betonvloer in combinatie met wanden in zichtbaar blijvend betonmetselwerk. Deze combinatie zorgt voor een robuuste, maar onderhoudsvriendelijke omgeving. In de medische dienst en in de leef- en kantoorruimtes werden PVC-vloeren voorzien, telkens met hun eigen kleur en patroon zodat een aangenaam ruimtegevoel ontstaat. De wanden in deze zones werden bepleisterd en geschilderd, waardoor ook hier andere accenten konden worden gelegd.
Met een E-peil van 54 voor het kantoor- en leefgedeelte en een K-peil van 30 voor de wagenhal, voldoet het nieuwe combigebouw aan de voorwaarden voor een BEN-gebouw. De gevelschil werd gedetailleerd ontworpen en geïsoleerd om koudebruggen en warmteverliezen te beperken. De grote ramen, lichtkoepels en daglichtopeningen op strategische plaatsen zorgen voor maximale natuurlijke verlichting terwijl verduisteringen oververhitting voorkomen.
Daarnaast zetten we in op energie- en waterefficiëntie met slimme technieken zoals aanwezigheidsdetectie, daglichtdimming, LED-verlichting, regenwaterrecuperatie, energiebesparende toiletten en — niet onbelangrijk — afstandsverwarming, waarbij overtollige warmte uit het productieproces gerecupereerd wordt om het combigebouw te verwarmen.